Verantwoord onder de zonnebank

Het geeft een zomers gevoel, je voelt je fitter en je humeur verbetert. Met dat druilerige Hollandse weer kun je flink opknappen van de zonnebank. Bovendien krijg je er een lekker gezond kleurtje van. Hoewel, gezond? Is het nou wel zo goed voor je huid? De do’s en don’ts van zonnebanken.


Do’s:

Bepaal je huidtype.
Huidtype 1 verbrandt zeer snel, wordt niet bruin, zeer lichte huid, vaak sproeten, rood of lichtblond haar, lichte (blauwe) ogen.
Huidtype 2 verbrandt snel, wordt langzaam bruin, lichte huid, blond haar, grijze, groene of lichtbruine ogen.
Huidtype 3 verbrandt niet snel, wordt gemakkelijk bruin, licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar, vrij donkere ogen.
Huidtype 4 verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed, een van nature getinte huid, donker haar, donkere ogen.

Met huidtype 1 kun je eigenlijk niet onder de zonnebank. Als je huidtype 2 hebt, moet je daarmee heel voorzichtig zijn.

Bouw een zonnebankkuur langzaam op. Eerst kort, pas later mag je er wat langer onder. Hoe lang? Dat is afhankelijk van je huidtype. Bescherm je ogen (met een brilletje) en kijk niet in de brandende lampen. De UV-stralen kunnen je netvlies beschadigen. Dit is pas na lange tijd merkbaar. Je kunt dan staar of lasogen krijgen. Luister naar je lichaam. Gaat je huid prikken of jeuken, wacht dan niet tot de timer afgaat, maar ga onder de zonnebank vandaan. Heb je een huidaandoening? Vraag dan altijd eerst je huisarts om advies. Verzorg de huid na het zonnebanken met een vochtinbrengende crème of lotion. Dat voorkomt uitdroging en versnelde veroudering van de huid én het ziet er mooier uit.


Don’ts:

Nog even snel een zonnebankkuur voordat je op vakantie gaat. De zonnebank moet je, net als de zon, langzaam opbouwen voor een goed en gezond resultaat. Cosmetica en parfum onder de zonnebank. In combinatie met de UV-straling kunnen ze huidirritaties veroorzaken. Verwijder dus altijd make-up, laat je luchtje weg of was het er eerst af. Onder de zonnebank als je veel sproeten, abnormale pigmentvlekken of (grote) moedervlekken hebt. Laat eerst een arts naar de vlekken kijken en advies geven over zonnen en de zonnebank. Vaker onder de zonnebank als je niet bruin wordt. Het pigment in jouw huid is erfelijk bepaald. Dat verandert niet als je meer onder de zonnebank gaat. Onder de zonnebank als in jouw familie huidkanker voorkomt. Onder de zonnebank als je bepaalde medicijnen gebruikt. Lees eerst de bijsluiter van je medicijnen of dit afgeraden wordt. Het lijkt een open deur, maar toch: als je net verbrand bent, kun je beter niet onder de zonnebank gaan. Verzorg je huid goed met een aftersun en laat de huid eerst volledig herstellen.

Hoe lang jij onder de zonnebank kunt is afhankelijk van je huidtype, maar een goede algemene richtlijn is 8 minuten per keer. Deze norm hanteren wij dan ook op de sportschool. Voor huidtypes 1 & 2 zal dit een keer per week zijn of eens in de twee weken. Voor Huidtypes 3 & 4 kan dit variëren van 2 to 3 maal per week. Hoe je er ook voor kiest dit te doen, blijf altijd naar je lichaam luisteren.