Zweten in de sauna!

Je zweet stress en zorgen eruit en het is nog goed voor je weerstand ook. Om de overtollige warmte kwijt te raken, begint je lichaam zweet te produceren. Het voordeel is dat zo niet alleen warmte, maar ook afvalstoffen worden afgevoerd. De sauna kan je helpen je algemene gezondheid te verbeteren. Het stimuleert je immuunsysteem verbetert en de bloedsomloop. Je lijf reageert flink op de warmte in de sauna. Als reactie daarop werkt je lichaam – net als tijdens een stevige workout – hard om af te koelen: je gaat zweten. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat poriën zich openen en je bloedvaten zich verwijden. Op deze manier kan je huid goed schoon worden. Je raakt zo niet alleen vocht kwijt, ook overtollig talg en ander vuil wordt afgevoerd. En een geregeld saunabezoek beschermt je ook beter tegen verkoudheid.


Hygiëne is in de sauna heel belangrijk. Het wordt dan ook op prijs gesteld als iedereen fris en schoon aan een sessie begint. Naast thuis douchen is een lichte douche voordat je een bad of sauna binnenstapt ook aanbevolen. Praten is in de  sauna’s toegestaan, maar dan wel zo dat anderen er geen last van ondervinden. Zeker wanneer je in een sauna bent en men geen badkleding draagt is gluren niet prettig. Concentreer je op jezelf en houd je blik afgewend. De meeste mensen vinden het zelf ook niet prettig als er naar ze gekeken wordt. In de sauna kom je om te relaxen, dit kun je niet als je je ongemakkelijk voelt. Je dient een badjas en handdoek bij je te hebben. De badjas is voor tussen de sessies door en de handdoek voor tijdens de sessie. Een sauna is niet voor nudisten en enige bedekking tussendoor is dus wel gewenst. Ook is het niet prettig om in het zweet van een ander te moeten zitten of liggen. In de sauna dien je dan ook op je handdoek te gaan zitten of liggen. In sauna’s zijn zowel gewenste als ongewenste intimidatie ten strengste verboden.

Meld bij aankomst bijzonderheden met betrekking tot je gezondheid. Ben je zwanger of heb je een hartkwaal, laat dit dan van tevoren weten.

Drink wel voldoende voor, tijdens en na uw saunabezoek. Door het sporten heeft u waarschijnlijk al veel vocht verloren, en dit gebeurt in de sauna ook. Het is dus belangrijk om goed gehydrateerd te blijven.